Eerste kilowattuur stroom voor windmolens Oeverbos

wieken oeverbos liggend

De bouw van twee windturbines en het inkoopstation in het Oeverbos bij Vlaardingen is afgerond! Deze week produceerde een van de windmolens het eerste kilowattuur duurzaam opgewekte stroom. De komende weken draaien de molens nog in een testfase om aanloopstoringen te verhelpen. Als dit goed gaat, zullen de twee turbines naar verwachting in november volledig operationeel zijn. Goed nieuws voor fietsers: het Deltapad is weer open.

“Het bouwproces liep als een trein”, zegt projectleider Marco Spaans, namens de initiatiefnemers van de twee windturbines, de coöperaties Vlaardings Energie Collectief en De Windvogel. “Van alle scenario’s waarmee wij rekening hielden, was oplevering begin oktober de meest voorspoedige.”

Tien voor de uitvoering van het werk

Behalve de twee windturbines, is ook de oplevering van het inkoopstation vlekkeloos gegaan. In dit elektriciteitshuis liggen zowel de aansluitingen van netbeheerder Stedin als de bekabeling en de besturingsapparatuur van de windturbines. Marco Spaans: “Het onder spanning zetten van het inkoopstation is altijd een uitdagend moment in de realisatie van een windproject. Bij de windmolens van het Oeverbos is dit heel soepel gegaan. Onze aannemer Van den Heuvel kreeg zelfs een tien-min van netbeheerder Stedin voor het geleverde werk.”

Eerste kilowattuur stroom op het net

De eerste molen heeft deze week het eerste kilowattuur duurzame stroom geleverd. De verwachting is dat de tweede molen volgende week gaat leveren als aan de binnenkant van de turbine alle kabels zijn aangelegd en aangesloten.
Na een testfase van enkele weken waarin aanloopstoringen worden verholpen, zijn de molens in november naar verwachting volledig operationeel. De turbines hebben een ashoogte van tachtig meter en produceren samen 18.000 megawattuur per jaar aan duurzame stroom.

Deltapad weer toegankelijk

Het Deltapad voor fietsers is weer vrij toegankelijk en de omleidingsroute in het Oeverbos is opgeheven. Wandel- en fietspaden die zijn gebruikt tijdens de bouw, worden in de komende weken door de aannemer nagelopen en waar nodig hersteld. Het parkeerterrein blijft gesloten tot eind 2023. Deze ruimte heeft de aannemer nodig voor afrondende werkzaamheden zoals het verwijderen van tijdelijke bouwwegen en het afwerken van kraanopstelplaatsen.

Bomen komen terug

 Op de kale plekken zal Staatsbosbeheer komend seizoen nieuwe bomen plaatsen.

Categorieën

Deel dit bericht op: